לכבוד חג השבועות, המכונה גם "חג הביכורים", בחרתי לחרוג ממנהגי הקבוע לכתוב על נושאים משפטיים, ובאופן חד פעמי לספר על מסע "ביכורים " עצמי, אותו חוויתי לאחרונה.
בשבוע שעבר זכיתי להשתתף בארוע מיוחד במינו. עמדתי בפני קהל של למעלה ממאתיים איש והעברתי הרצאה בסגנון "טד", שהיא הרצאה קצרה בת 7 דקות בלבד, על נושא הקרוב מאוד ללבי: עוצמת ההקשבה.
מהי הקשבה? הקשבה היא שריר, היא איננה אינסטינקט. חייבים לאמן את השריר הזה, למתוח אותו ולזכור להפעיל אותו כל הזמן. הקשבה אמיתית דורשת מאמץ וכוונה ומחייבת להיות כל הזמן במודעות.
תתפלאו לשמוע שרובנו לא ממש מקשיבים.
למה קשה לנו כל כך להקשיב?
יש לכך כמה סיבות: בין היתר, האגו שלנו מפריע לנו להקשיב על מנת להקשיב – ולא על מנת להשיב. במקום להקשיב למי שמדבר איתנו, אנחנו עסוקים במחשבות על איך נגיב, איך נשלוט בשיחה, איך זה יקרין עלינו וכדומה.
אנחנו לא באמת אובייקטיביים. כל מידע נכנס לראשנו דרך מערכת שלמה של פילטרים ומסננות המורכבים מהערכים עליהם גדלנו, חוויות שצברנו במהלך חיינו, האמונות שלנו, שפה ועוד. בשל כל אלה אין לנו אפשרות להקשיב הקשבה "נקיה" לחלוטין.
ובכל זאת, להקשיב זה חשוב מאוד ואסור לוותר על הפעלת שריר ההקשבה. מכל אדם יש מה ללמוד. כאשר אנו מקשיבים, אנו יוצאים נשכרים ומעשירים את עולמנו. גם במסגרת עבודתי כעורכת דין ומגשרת אני מוצאת שהקשבה אמיתית וכנה מאפשרת לי לייצר תקשורת טובה עם אנשים שחלקם שונים ממני בתכלית.
אז איך עושים את זהה? איך מקשיבים באמת?
קודם כל, זוכרים את הכלל הקובע שלא ניתן להקשיב למחשבות שלנו ולדבריו של האחר בעת ובעונה אחת. המחשבות שנכנסות אלינו לראש מפריעות להקשבה, מסיחות את דעתנו ויוצרות "ניתוקים" ביכולת ההקשבה לבן שיחנו. במקרה כזה מומלץ לפנות לאדם המדבר אלינו ולבקש ממנו שיחזור על דבריו כדי שנוכל להיות קשובים אליו לחלוטין.
דבר נוסף, מקפידים להמתין כמה שניות לאחר שהאדם המדבר איתנו מסיים לדבר. לא עונים מיד, לא ממהרים להגיב, מקשיבים היטב ורק אז חושבים על מענה.
ושיטה נוספת להקשבה טובה היא לשאול שאלות פתוחות, כאלו שהתשובה עליהן איננה "כן" או "לא" אלא שאלות כמו "מה הרגשת בסיטואציה?", "איך אתה רואה את הדברים?", "למה...?".
חשוב לזכור, לפני שמקשיבים לאחרים חייבים להקשיב לעצמנו. רק אם נדע להקשיב לעצמנו ולמצוא את השקט הפנימי, נוכל לפנות מקום כדי להקשיב ולקבל את דברי האחרים. לכל אחד יש את הדרך שלו או שלה להקשיב לעצמו או לעצמה. לפעמים עושים זאת באימון ספורט, שיעור יוגה, מדיטציה או בדרך אחרת.
אז איך בכל זאת זה קשור למדור המשפטי?
כפי שציינתי בפתח דבריי, אמנם ההרצאה שהעברתי היתה חוויה ראשונה מבחינתי. אולם, בעבודתי עם לקוחותיי, הן כעורכת דין והן כמגשרת, אני מפעילה את שריר ההקשבה באופן יומיומי. כל הסכם, עסקי או משפחתי, מורכב ככל שיהא, יכול להתקיים אך ורק אם כל הצדדים מקשיבים זה לזה הקשבה אמיתית, נקיה, ללא שיפוטיות וללא ביקורת. באמצעות ההקשבה, כל צד יוצא עשיר יותר בידע והבנה של צרכי הצד השני, ומכאן הדרך למפגש רצונות והסכמות מתקצרת משמעותית.
מאחלת לכל שכניי ומכריי חג שמח והמשך הקשבה נעימה, לעצמכם ולאחרים.
עורכת דין אדר אלוני-חנן, נוטריונית ומגשרת, מתמחה במקרקעין והסכמים עסקיים, בעברית ובאנגלית, ומלווה משפחות במושבים בסוגיות של הסדרה, ירושה והסכמים משפחתיים.
* המידע המובא כאן אינו תחליף לייעוץ משפטי. בכל מקרה מומלץ להתיעץ עם עורך דין הבקיא בתחום הרלוונטי.
Comentarios