הקיץ הגיע, ואיתו "עונת המעבר" – שוכרי דירות מחפשים מקום מגורים כדי לעבור אליו לפני תחילת שנת הלימודים. יש לכם דירה או בית שהחלטתם להשכיר? מצאתם שוכרים נחמדים, שנראים לכם ישרים ואמינים, סיכמתם איתם את המחיר ואת תקופת השכירות ולחצתם יד. אז, בעצם, בשביל מה צריך לחתום על הסכם שכירות? למה זה חשוב?
קודם כל, זיכרו שכל הסכם שהוא, בכל תחום, עוזר להגדיר את ההסכמות שבין הצדדים. כשהדברים כתובים, שחור על גבי לבן, לא צריך לזכור מי אמר מה, האם סיכמו כך או אחרת; הכל כתוב וברור מראש, כדי להימנע מוויכוחים אחר כך, או במקרה הגרוע התדיינות בביהמ"ש, דבר הגוזל זמן רב וכסף...
גם בהסכמי שכירות, כמו בכל הסכם, ישנם הרבה פרטים שחשוב לסכם מראש. אתן כמה דוגמאות:
תיאור המושכר
ככל שנתאר את הנכס בצורה מדוייקת יותר נחסוך אי הבנות. לדוגמא, אם הדירה כוללת חצר חשוב לציין את זה בהסכם השכירות כדי ששני הצדדים ידעו שיש לשוכרים זכות להשתמש בחצר וגם התחייבות לשמור על הגינה ולתחזק אותה. אם החניה שליד הבית לא כלולה במושכר, חשוב לציין גם את זה ולתאם ציפיות. מומלץ לציין את תכולת המושכר (מכשירי חשמל, רהיטים, רהיטי גן וכו').
דמי השכירות
מלבד הסכום המוסכם עבור דמי השכירות, חייבים לסכם גם את מועדי התשלום - חודשי, רבעוני, שנתי; אופן התשלום (בשיקים דחויים, הוראת קבע או אחרת); אפשר גם להסכים על מנגנון עדכון סכום דמי השכירות בשנה השנייה ואילך או הצמדה למדד.
תקופת השכירות
ניתן להעניק לשוכרים את הזכות להשתמש במושכר למשך שנה, שנתיים ואפילו יותר. אפשר גם להעניק להם אופציה, שהיא זכות לחידוש תקופת השכירות באופן אוטומטי, בתנאי שקיימו את כל התחייבויותיהם לפי ההסכם.
בטוחות
אחד הנושאים הכי חשובים בהסכם השכירות הוא הדרכים להבטיח שבמקרה של הפרת ההסכם, יהיה למשכיר כיצד לגבות את הסכומים שיגיעו לו מהשוכר, בין אם עבור דמי השכירות שלא שולמו, בין אם חובות חשמל או ארנונה ובין אם כדי לכסות נזקים שייגרמו למושכר על ידי השוכר. ההגנה הטובה ביותר למשכיר היא שיופקדו בידיו ערבות בנקאית או פקדון כספי. ככל שלא ניתן לקבל אחד מאלה, כדאי להצטייד בשטר חוב או שיקים דחויים. חשוב מאוד שיהיו ערבים, שיחתמו על ההסכם ויתחייבו שהם אחראים לקיום התחייבויות השוכרים, כך ניתן יהיה לתבוע גם אותם במקרה של הפרת הסכם השכירות.
חוק הגנת הדייר
בימינו מקובל שרוב ההשכרות אינן כפופות להוראות חוק הגנת הדייר, אשר חוקק בשנות השבעים ויצר הגנה רחבה מאוד על שוכרים ששילמו "דמי מפתח". בשל הוראות חוק זה נוצרו מצבים בהם לא ניתן היה לפנות מהנכס, השייך למשכיר, את הדיירים המוגנים. יש להקפיד לרשום בהסכם השכירות שלא מתקיימים התנאים הקבועים בחוק הגנת הדייר ולהבהיר שהשכירות איננה כפופה לחוק זה.
הוראות נוספות
הוראות אחרות בהסכם השכירות תתייחסנה לשימוש שמותר לשוכר לעשות במושכר, תשלומים נוספים כגון ארנונה, חשמל, מים, גז, טלפון וכיו"ב, עריכת ביטוחים מתאימים, עבודות בינוי במושכר, אחריות לתיקונים במושכר (בשל בלאי או תיקונים בגין שימוש), אחריות למכשירי חשמל ועוד כהנה וכהנה הוראות שכדאי לדבר עליהן ולהגיע להסכמות.
הרשת מוצפת בדוגמאות להסכמי שכירות, אך יש לשים לב שכל הסכם צריך להיות בנוי על ההסכמות הספציפיות של הצדדים, אשר משתנות מפעם לפעם וממקרה למקרה, וכדאי להתייעץ עם עו"ד המתמצא בתחום.
ככל שתסכמו את הדברים, תתאמו ציפיות ותבטיחו את עצמכם מפני נזקים עתידיים, כך תוכלו להגן על עצמכם מפני הפתעות לא נעימות בעתיד.
השכרה נעימה!
עורכת דין אדר אלוני-חנן, נוטריונית ומגשרת, מתמחה במקרקעין והסכמים עסקיים, בעברית ובאנגלית, ומלווה משפחות במושבים בסוגיות של הסדרה, ירושה והסכמים משפחתיים.
* המידע המובא כאן אינו תחליף לייעוץ משפטי. בכל מקרה מומלץ להתיעץ עם עורך דין הבקיא בתחום הרלוונטי
Yorumlar