ביום הכיפורים, היום הקדוש ביותר בלוח השנה העברי, ניתנת לכולנו הזדמנות ייחודית לערוך חשבון נפש, גם ברמה האישית וגם ברמה הקהילתית והגלובלית. במרחב הכפרי, שבו קיים קשר עמוק בין אדם לאדמה, חשבון הנפש הוא גם זמן להתבוננות מעמיקה על החלטות הנוגעות למקרקעין המשפחתיים. התבוננות כזו וחיבורים בין הנפש לבין החומר, עוזרים לייצר ודאות ולשמר שליטה, הן בהווה והן בעתיד.
השקט השורר ברחובות ביום כיפור, מאפשר לנו להתבונן בשקט ובנחת גם על הקשר שביננו לבין האדמה שלנו, ואין זה משנה אם יש לנו נחלה חקלאית, משק עזר, מגרש בהרחבת המושב או דירה משויכת בקיבוץ.
עלינו לשאול את עצמנו שאלות כגון:
האם אנחנו מנהלים את הנכס שלנו באופן המכבד את מורשת המשפחה?
האם אנחנו מנצלים את הנכס באופן מיטבי?
האם קיבלנו את ההחלטות שחשובות בשביל להשיג וודאות ויציבות עבור הדורות הבאים?
האם יש צורך בהתאמות לשינויים במשפחה, בקהילה או במדינה?
אם התשובות אינן מניחות את דעתנו באופן מוחלט, אזי כשם שביום כיפור ניתנת הזדמנות לתיקון היחסים שבין אדם לחברו ובין אדם למקום, כך גם בענייני המקרקעין אפשר לבחון אילו החלטות מהעבר אינן מקדמות את הוודאות, ולתקן אותן. אפשר גם לחדש הסכמים ולעדכן מסמכים משפטיים, אשר כבר אינם מתאימים לנסיבות הדינמיות של החיים, וליצור בהירות רבה יותר.
כדאי לנצל את יום הצום - גם אם אתם לא צמים במובן הפיסי אלא רק "צום" מחשבתי והתנתקות מטרדות היומיום – ולממש את האפשרות להתמקדות בחזון המשפחתי, לתכנון אסטרטגיה משפחתית לטווח הארוך, ולצמצם למינימום כל חוסר ודאות עתידית.
אפשר גם לרכב על עקרונות החג החשוב הזה ולנסות לעודד שיח משפחתי פתוח על נושאים שאולי קשה לשוחח עליהם בימים רגילים. נסו לשתף את הילדים בחששות, בדילמות ובתכניות לגבי עתיד הנכסים המשפחתיים, ולהקשיב לרצונותיהם.
שימו לנגד עיניכם את רוח הסליחה והפיוס, ופעלו ליישוב סכסוכים משפחתיים הנוגעים לנכסים. אפשר גם להקדים את המאוחר וליצור מנגנונים לפתרון מחלוקות עתידיות, באופן מכבד ומעצים. כדאי לגבש תכניות פעולה ברורות ולהגדיר יעדים קונקרטיים, אשר מיד לאחר יום הכיפורים ניתן להתחיל מיד לנקוט פעולות מעשיות ליישומם. במסגרת זו מומלץ לתכנן פעולות של הסדרה (שימושים חורגים, חובות והתחייבויות וכו') וחידוש.
כל בעלי הנכסים במרחב הכפרי חייבים ליטול על עצמם אחריות אישית, לקבל החלטות מתוך הסתכלות רחבה והבנת ההשלכות ארוכות הטווח. החלטות כאלו תהיינה בעלות השפעה גם על הקהילה הרחבה, היישוב והמרחב הכפרי כולו.
לסיכום: יום הכיפורים מספק עבורנו פלטפורמה לקבלת החלטות משמעותיות במרחב הכפרי. עקרונות היסוד של היום המיוחד הזה, הכוללים חשבון נפש, תיקון, סליחה, הסדרה, התחדשות ואחריות, מאפשרים לנו ליצור ודאות רבה יותר בניהול הנכסים ובתכנון עתיד המשפחה. אני ממליצה לנצל את ההזדמנות הייחודית לחבר בין ערכי המסורת לבין האתגרים הפרקטיים של החיים במרחב הכפרי, ולפעול מתוך הסתכלות לטווח הארוך ולטובת הדורות הבאים.
Comments