חג החירות הממשמש ובא יוצר הזדמנות נפלאה להתחיל מיזמים חדשים. במאמר זה נבחן את השאלה, האם הקמת עסק בשיטת הזכיינות מהווה "יציאה מעבדות לחירות", או שמא להיפך?
בין אם יש לך עסק קיים, אשר הגיע לשלב בו הוא שואף לגדול, להקים סניפים נוספים ולהעניק זיכיון למפעילי סניפים אלה, ובין אם את או אתה רוצה לצאת מעולם העובדים השכירים ולהקים עסק עצמאי, שיעניק לך את החופש להיות הבוס של עצמך תוך שימוש במוניטין ובשם של רשת קיימת ומשגשגת, בואו תעצרו לרגע, ותשאלו את עצמכם:
האם זה באמת מבטיח שתהיה לכם החירות המיוחלת?
איך מוודאים שהעסק לא יהפוך לנטל, החופשה – למועקה, והזיכיון - לדיכאון?
לפני שמקימים עסק בשיטת הזכיינות (ובכלל) חשוב להקפיד על כמה כללים:
תחילה יש לשאול את עצמך שאלות כגון:
"מה אני באמת רוצה?"
"איזה סוג עסק אני רוצה שיהיה לי?"
"מתי אני רוצה שזה יקרה?"
"איפה אני רוצה שזה יתקיים?"
והשאלה החשובה ביותר: "למה?!"
אחרי שהגדרת לעצמך את הסיבה להקמת העסק ואת מטרותיו, אפשר לגשת לבחינת המצב בענף הרלוונטי לעסק הנבחר. יש לערוך "בדיקת היתכנות" אשר תיקח בחשבון את סוג העסק, קהל הלקוחות הפוטנציאליים, המתחרים בשוק, המיקום הנבחר לניהול העסק והאם ישנו יתרון בהיותו חלק משרשרת של סניפים בעלי זיהוי מוכר וידוע.
לדוגמא, מי שרוצה להקים בית קפה בכביש הערבה, בואך אילת, בהחלט עשוי ליהנות מכך שמטיילים יזהו ממרחקים את כוס הקפה השחורה עם הכיתוב בלבן ואדום. לעומת זאת, באזור עמק חפר קיים סיכוי טוב שאנשים יעדיפו בית קפה מקומי, שאיננו חלק מרשת ארצית ידועה אלא דווקא כזה שיש לו אוירה ביתית ייחודית.
התקבלה החלטה? מצוין. עכשיו הגיע שלב בניית התשתית העסקית, הכלכלית, החשבונאית והמשפטית של העסק. כדאי לשבת ביחד עם צוות בעלי מקצוע ולהקים מערכת של הסכמים ומנגנונים שיבטיחו, עד כמה שניתן, את הצלחת העסק החדש.
יועץ עסקי וכלכלי יסייע בבניית תכנית עסקית, תקציב ותזרים מזומנים. רואה חשבון יפתח תיקים ברשויות המס, המע"מ וביטוח לאומי. עורך דין ילווה את כל הנושאים המשפטיים ובכלל זה הסכמים כגון הסכם מייסדים להקמת החברה, הסכם שכירות עבור המיקום הנבחר, הסכמי העסקת עובדים, הסכמים עם לקוחות וכמובן – הסכם הזכיינות.
בהסכם הזכיינות יש להקפיד לשמור על זכויות הקניין "הרוחני" של בעל הזיכיון, זה שפיתח את השיטה והקים את הרשת. זכרו: יש מחיר למוניטין, שם טוב, ידע ונסיון. גם שיטות העבודה, המחירונים, העיצוב והנראות של העסק הם חשובים מאוד כשמדובר ברשת, וחשוב לוודא שתהיה אחידות בין כל הזכיינים והסניפים.
היום, יותר מאשר בעבר, התחרות בכל ענפי המשק מאפשרת הרבה יותר גמישות ולפיכך הזכיין יכול לבקש הטבות מסוימות בתנאי ההסכם, כמו למשל תקופת גרייס, שילוב בין דמי שכירות לאחוזים מהפדיון ועוד.
פתחנו בשאלה, האם הקמת עסק בזכיינות מהווה "יציאה מעבדות לחירות"?
את התשובה ישיב כל אחד לעצמו, בהתאם לשאיפותיו וחלומותיו ולאחר איסוף מידע וקבלת התמונה הכוללת.
לסיכום, הקמת עסק בכלל – ועסק בשיטת הזכיינות בפרט – מחייבת שיקול דעת, תכנון וחשיבה, ובעיקר הקשבה לעצמך וליועצים מקצועיים טובים. כדברי הפתגם: "סוף מעשה – במחשבה תחילה!"
בהזדמנות זו, נאחל לכולנו חג חירות שמח, חג של פריחה וצמיחה, שגשוג והרבה הצלחה!
עורכת דין אדר אלוני-חנן, נוטריונית ומגשרת, מתמחה במקרקעין והסכמים עסקיים, בעברית ובאנגלית, ומלווה משפחות במושבים בסוגיות של הסדרה, ירושה והסכמים משפחתיים.
* המידע המובא כאן אינו תחליף לייעוץ משפטי. בכל מקרה מומלץ להתיעץ עם עורך דין הבקיא בתחום הרלוונטי.
ความคิดเห็น