top of page
חיפוש

דור ההמשך במושב: איך עוזרים לצעירים לחזור הביתה?

  • תמונת הסופר/ת: Gal Hanan
    Gal Hanan
  • 7 ביוני
  • זמן קריאה 2 דקות

"אני רוצה שהילדים יחזרו הביתה למושב, אבל איך עושים את זה נכון?" זו השאלה שאני שומעת כמעט מדי יום במשרדי מהורים במושבים. במקביל, יותר ויותר צעירים פונים אליי בשאלה: "איך אפשר לחזור למושב בלי להיקלע לסכסוך משפחתי?"

במציאות של שנת 2025, בזמן שזוג צעיר נדרש להשקיע מיליוני ₪ עבור דירת 4 חדרים במרכז הארץ, עם משכנתא חודשית בסכומים של אלפי ₪ ואף יותר, בניית יחידת דיור בנחלה המשפחתית יכולה להיות הזדמנות היסטורית עבור משפחות במושבים ולעיתים אף להפחית משמעותית בעלויות. אבל – וזה הדבר הכי חשוב - זה הרבה יותר מסתם פתרון דיור.

בשבוע שעבר ישבה במשרדי משפחת כהן (שם בדוי) מאחד המושבים באזור השרון. ההורים, שניהם בשנות השישים לחייהם, סיפרו שהבת הצעירה ובן זוגה מתלבטים בין רכישת דירה ברעננה לבין חזרה למושב. "אנחנו רוצים לעזור להם", אמר האב, "אבל חשוב לנו גם לשמור על הזכויות שלנו ועל ההגינות כלפי הילדים האחרים."

זהו בדיוק האתגר שעומד בפני משפחות רבות. איך מאזנים בין הרצון לאפשר לדור הצעיר לחזור, לבין הצורך לשמור על האינטרסים של כל בני המשפחה? הניסיון שצברנו בליווי משפחות רבות מלמד שהפתרון טמון בתכנון מוקדם ותהליך משפחתי נכון.

לפני כחודש הסתיים תהליך ממושך שבמסגרתו ליווינו משפחה שהצליחה לייצר מודל מנצח: ההורים נשארו בעלי הזכויות בנחלה, הבן הצעיר ומשפחתו עברו ליחידת דיור חדשה שנבנתה בנחלה, והילדים האחרים קיבלו הסדר כלכלי הוגן. "בזכות התכנון המוקדם והליווי המקצועי", סיפרה האם, "הצלחנו להגיע להסכמות שכולם שלמים איתן."

הזמן אינו פועל לטובתנו. שינויי חקיקה והחלטות חדשות של רשות מקרקעי ישראל עלולים לייקר משמעותית את העלויות או אף לחסום אפשרויות שקיימות היום. ראיתי לא מעט משפחות שפספסו הזדמנויות או נאלצו לשלם הרבה יותר, בגלל שדחו את הטיפול בנושא.

הטעות הנפוצה ביותר היא להסתמך על "מה שעשו השכנים". כל משפחה היא עולם ומלואו, עם נסיבות ייחודיות משלה. תהליך שהתאים לשכנים לפני שנתיים, עלול להיות לא רלוונטי היום. טעות נפוצה נוספת היא להסתפק בהבטחות בעל-פה. "סמוך עליי, אנחנו משפחה, נסתדר" הוא משפט שלצערי ראיתי איך הוביל לסכסוכים מיותרים. ויש גם את אלה שבוחרים לנהוג כמנהג בת היענה, ולטמון ראשם בחול מתוך תקווה ש"הכל יסתדר בסוף". 

חשוב להבין שמדובר בהרבה יותר מסידור מגורים לדור הצעיר. זו הזדמנות אמיתית לשמירת ההון המשפחתי ואיגום משאבים, לשימור המורשת של המשק החקלאי, ולחיזוק הקשר הבין-דורי והיחסים הטובים במשפחה. עם תכנון נכון, אפשר להפוך את האתגר להזדמנות שתשרת את המשפחה לדורות הבאים.

מניסיוני, המפתח להצלחה הוא שילוב של תכנון משפטי וכלכלי מדויק יחד עם תקשורת משפחתית פתוחה. במשרדנו פיתחנו שיטה של משא ומתן מבוסס הקשבה שמשלבת ליווי משפטי עם כלים מעולם הגישור, מה שמסייע להגיע להסכמות אמיתיות בקרב בני המשפחה.

אם גם אתם מתלבטים בנושא, אני מזמינה אתכם לפגישת ייעוץ ראשונית במשרדנו, בה נוכל למפות יחד את הצרכים והאפשרויות העומדות בפניכם. זו השקעה קטנה היום שיכולה לחסוך הרבה כסף וכאב ראש בעתיד.

בנוסף, אני מזמינה אתכם למפגש הבא של "המושב – מפגשים בכפר עם אדר" שיתקיים ביום שלישי 18.2.25 בשעה 20:00 במועדון הקהילתי במושב בית חרות ויעסוק בפתרונות לדור הצעיר שרוצה לחזור או להשאר במושב. 

 
 
 

Comments


צרו קשר

כתובת

דרך מול הים 23 כפר ויתקין

כתובת דואר: ת.ד 895 בית חרות

מיקוד: 4029100

טלפון ומייל

054-2494867
09-8988940

שעות פתיחה

ראשון - חמישי

09:00 - 17:00

 האמור באתר זה מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי

תמונות: טל הראל, דבורי קריס
עיצוב אתר: אופיר חנן, נועה אלוני

  • Facebook
  • Whatsapp
  • LinkedIn
bottom of page